
سفرنامه سودا – صفر تا صد سفر به قلعه بهستان
با شروع نوروز ۱۴۰۱ ، قرار بود سفرمان را از سنندج شروع کنیم اما با تغییری جزئی سفرمان را از قلعه بهستان(بیئستان) ماهنشان شروع کردیم
شاید بازدید از قلعه بهستان بهانهای برای برف بازی بود.
در فیلم 2 دقیقه ای زیر سعی شده زیبایی های این قلعه به تصویر کشیده شود.
قلعهی مرموز و عجیب
در نزدیکی رودخانه قزل اوزن و در بیست کیلومتری شهر ماهنشان در استان زنجان، قلعه تاریخی قرار دارد که شکل و ظاهرش با تمام قلعه هایی که تا کنون دیده اید تفاوت دارد. این قلعه که بهستان نامیده می شود به کهن دژ نیز معروف است اما محلی ها آن را قلعه دیو می نامند و معتقدند این قلعه عجیب توسط آن ها ساخته شده و روزگاری محل زندگی دیو و پریان بوده است. دیواره بیرونی این قلعه از تعدادی هود یا دودکش جن در کنار یکدیگر تشکیل شده است که ظاهری وهم انگیز به آن بخشیده است.
یادگار بازمانده از هخامنشان
راهپلهها، این دژ دارای راهپلههای زیگزاگی در ضلعهای غربی و شرقی است که روزگاری از پایینیترین قسمت ضلع شمالی آن شروع میشده و حالا جز ویرانهای تحمیل شده بر هسته اصلی قلعه به چیز دیگری شبیه نیست و به دلیل فرسایش طبقات زیرین آن، تردد در این مسیر خطرناک و تقریباً ناممکن است. راهپلههای ضلع شمال غربی قلعه به عنوان یکی از مناطق دست نخورده و سالم دژ بهستان است.
رود قزل اوزن و صخره هول آور قلعه بهستان
رودخانه قزل اوزن که در شمار طولانیترین رودهای ایران بهشمار میرود و از بلندیهای چهلچشمهی کردستان سرچشمه میگیرد و پس از گذر از پیچوخمهای بسیار به رود شاهرود میپیوندد و راه خود را تا دریای خزر میگشاید.
در پای همین قزل اوزن و در حاشیهی جنوبی آن در شهرستان ماه شهر، در استان زنجان است که دو صخرهی هولآور دیده میشود. صخرهی باختری یک ویژگی دارد: دژی در آنجا ساختهاند که نهتنها نمای آن خیالآور است بلکه رازهایی را در دل خود نهفته است که گشودن آنها تا به امروز شدنی نبوده است. از آنرو که از دژ، تنها سایهای از گذشتهای دور و دراز بهجا مانده است. آن دستکند کهن را «قلعه بهستان» مینامند.
قلعه بهستان کجا قرار دارد؟
این قلعه نزدیک به روستایی به نام بهستان قرار دارد و به همین دلیل هم این نام را روی آن گذاشتهاند.
فاصله از زنجان: 98 کیلومتر
فاصله از زرین آباد: 80 کیلومتر