سفر به غار کتله خور زنجان

سفرنامه سودا - صفر تا صد سفر به غار کتله خور زنجان

بعد سالها سفر به اکثر مناطق ایران
امسال تا تصمیم گرفتیم ضمن داشتن نظم ، به معرفی مناطق گردشگری استانهای ایران بپردازیم
در فیلم کوتاه زیر و در قسمت اول آن به معرفی غار کتله خور زنجان پرداخته ایم.

مختصری در مورد سفر به تاج زاگرس

سفر به تاج زاگرس از اواخر اسفند ۱۴۰۰ از زنجان شروع و بعد از سفر به همدان ، کردستان و گذر از استانهای آذربایجان غربی و شرقی به اردبیل و گیلان ختم شد و حدود شش ماه به طول انجامید
در این سفر به معرفی غارها ، اماکن تاریخی ، مراکز تفریحی ، بازار ، چشمه های آبگرم ، دریا و دریاچه ، قله و جنگل خواهیم پرداخت.

که در سفر به تاج زاگری ، غار کتله خور یکی از این موارد می باشد.

در بین تمام پدیده‌های طبیعی و چشم‌اندازهای گوناگون، غارها شاید شگفت‌انگیز‌ترین آن‌ها باشند. غار کتله خور زنجان یکی از زیباترین غارهای ایران است که هنوز به طور کامل کشف نشده و ناشناخته‌های زیادی دارد. 

می‌دانید که غارها به عنوان اولین محل زندگی انسان‌ها هم شناخته می‌شوند و در جهان نشانه‌های زیادی از زندگی‌ انسان‌های اولیه در این محیط‌های طبیعی زیبا وجود دارد.

جالب اینکه در غار کتله خور هم حدود ۸۰ اسکلت از انسان‌های اولیه کشف شده است.

 

غار کتله خور الماسی در دل کوه های زنجان

کتله خور” از طولانی ترین غار خشکی و آهکی کشف شده در دنیا است که کیفیت بلورها و قندیل‌ها، زیبایی و تعدد طبقاتش، آن را به یک نمونه منحصر به فرد تبدیل کرده است و کارکردی بین المللی به عنوان یک جاذبه گردشگری دارد.

ﻏﺎرﮐﺘﻠﻪ ﺧﻮر از ﻟﺤﺎظ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺑﻠﻮرﻫﺎ، ﻗﻨﺪﯾﻞ ﻫﺎ، زﯾﺒﺎﯾﯽ و ﺗﻌﺪاد ﻃﺒﻘﺎت ﺟﺰء زﯾﺒﺎﺗﺮﯾﻦ ﻏﺎرﻫﺎی آﻫﮑﯽ و ﺧﺸﮏ ﺟﻬﺎن و ﭘﺲ از ﻏﺎر وﯾﺘﻨﺎﻣﯽ ﺳﻮن دوﻧﮓ، ﻟﻘﺐ دوﻣﯿﻦ ﻏﺎر وﺳﯿﻊ دﻧﯿﺎ را ﻧﯿﺰ ﯾﺪک ﻣﯽ ﮐﺸﺪ. در ﺑﻌﻀﯽ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻏﺮﺑﯽ اﯾﺮان ﺑﻪ ﮐﻮه ﮐﻢ ارﺗﻔﺎعﮐَﺘَﻠﻪ”” ﻣﯽﮔﻮﯾﻨﺪ و اﺣﺘﻤﺎﻻً وﺟﻪ ﺗﺴﻤﯿﻪ اﯾﻦ ﻏﺎر ﻧﯿﺰ ﻫﻤﯿﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺧﻮرﺷﯿﺪ از ﭘﺸﺖ آن ﻃﻠﻮع ﻣﯽﮐﻨﺪ و ﺑﻪ ﺟﺎی ﮐﺘﻠﻪ ﺧﻮرﺷﯿﺪ ﺑﻪ آن ﮐﺘﻠﻪ ﺧﻮر ﻣﯽﮔﻮﯾﻨﺪ.

تاکنون حدود ۳۰ کیلومتر از این غار آهکی شناسایی و نقشه برداری ۲۲ کیلومتر از این محدوده انجام شده، ولی در زمان حاضر فقط یک مسیر یک هزار و ۲۵۰ متری، آن هم در طبقه اول غار برای بازدید گردشگران مهیا است.

پدیده‌های طبیعی و شگفت انگیزی که چشم تحسین هر بیننده را به خود معطوف می‌کنند. محلی مشترک میان اولین نسل آدم تا امروز که عجیب‌ترین پدیده‌های خلقت را ناظر بوده است. 

دلیل نام گذاری غار کتله خور چیست؟

ینکه چرا این غار کتله خور نام گرفته، ممکن است به دو دلیل باشد. اول آنکه در زبان ترکی به پستی و بلندی و ناهمواری “کتله” گفته می‌شود و “خور” هم به معنی سهل و آسان است؛ چون دسترسی به این پستی و بلندی‌ها به آسانی صورت می‌گیرد، کتله خور نام گرفته است. از طرف دیگر با توجه به اینکه این غار در یک کوه کم ارتفاع واقع شده و به کوه‌های کم ارتفاع “کتله”می‌گویند و خورشید نیز از از پشت این کوه نمایان است، با کلمه “خور” از آن یاد شده و به این دلیل نام غار را کتله خور نهاده‌اند.

غار کتله خور کجاست؟

 غار کتله خور از مسیر زنجان، بیجار، گرماب نیز قابل دسترسی است.

فاصله از قیدار: 55 کیلومتر
فاصله از بیجار: 70 کیلومتر
فاصله از زنجان : 140 کیلومتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

You may also like